Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !
In 2018 veroverde de Amersfoortse basketbalvereniging al de titel Club van het Jaar. Die welverdiende titel betekende niet het einde van hun innovatieve inspanningen om iets te betekenen voor de samenleving. Daarom heeft NOC*NSF hen dit jaar voorgedragen voor de Europese #BeActive Local Hero Reward 2019.
In slechts een aantal jaar is de Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks getransformeerd van een gesloten vereniging zonder structuur naar een voorbeeldclub. De bevlogen voorzitter en secretaris vertellen over de transformatie van hun club. “We zeggen nooit nee.”
Al voor je een voet over de drempel hebt gezet van sporthal Zielhorst in Amersfoort, hoor je luid en duidelijk de doffe dreunen van Spaldingballen op de vloer van de sporthal. Eenmaal over de drempel komt daar het geluid van piepende basketbalschoenen bij. Dit is onmiskenbaar de thuishaven van Crackerjacks. Maar zo rooskleurig als het er nu uitziet is het lang niet altijd geweest voor Crackerjacks. Vier jaar geleden begon Adrie van Wonderen als secretaris bij de club. Er was toen weinig sprake van vreugde. Ook waren chemie en structuur ver te zoeken. Toch hebben de betrokkenen in relatief korte tijd de club op de rit gekregen. Meer dan op de rit. Want in die paar jaar tijd is Crackerjacks uitgegroeid tot een voorbeeldclub. Een goedlopende vereniging, vol ambitie en met een grote groep betrokken vrijwilligers. Terugkijkend zien Van Wonderen en voorzitter Herman Beekelaar dat er een aantal ijkpunten aan te wijzen zijn die hebben geleid tot het succes van de Amersfoortse vereniging.
Bingo-avond
“Eigenlijk begon het in 2013 met het organiseren van een spelletjesmiddag voor de jeugd,” begint Van Wonderen. “We hadden toen nog een andere voorzitter, en samen dachten we: wat zou het leuk zijn als de kinderen ook iets bij de club kunnen doen buiten de zaal. Tot dan toe kwamen ze altijd alleen trainen en gingen weer naar huis. De middag was een succes. Het sloeg aan en dat gaf energie. Toen zijn we door gaan bouwen.”
De spelletjesmiddag ontwikkelde zich al snel tot een basketbalkamp voor jeugdleden. En ook pakte de club activiteiten voor volwassenen op.
“Dat begon met een ordinaire bingo-avond,” vervolgen de mannen lachend. “Toen volgde met oud en nieuw een oliebollentoernooi.” Crackerjacks kreeg de smaak van het organiseren te pakken en ging zich ook buiten de club laten zien. “We organiseerden een basketbaltoernooi voor basisscholen. Dat begon heel klein, maar inmiddels staat er een toernooi waar 250 kinderen van 12 scholen aan mee doen.”
Sinds 2015 werkt Crackerjacks ook intensief samen met Gehandicapten Sportvereniging Amersfoort, de vereniging voor minder valide basketballers onder de naam Crackerjacks on Wheels.
Ook ging Crackerjacks aan de slag met clinics. Inmiddels is er een vaste groep vrijwilligers op wie het bestuur vrijwel dag en nacht een beroep kan doen om zo’n clinic te verzorgen. “Laatst was er een middelbare school die op heel korte termijn een clinic wilde organiseren. En binnen tien minuten had ik een vrijwilliger geregeld. Vaak zijn het jonge gasten die het heel leuk vinden om de clinics te geven,” aldus Van Wonderen.
De samenwerking met de basisscholen werd uitgebreid naar middelbare scholen. En inmiddels werkt Crackerjacks samen met heel veel partijen in het sociale domein als langdurig zieken, werkzoekenden, gehandicapten, het asielzoekerscentrum, de biljartvereniging en speciaal onderwijs.
Kantine
Parallel aan de grotere betrokkenheid van leden door het organiseren van evenementen, veranderde er nog iets wat als ijkpunt kan worden gezien in de omslag voor Crackerjacks. “Rond 2014 kregen we de kantine in eigen beheer,” vertelt Van Wonderen terwijl hij rondkijkt in de knusse ‘huiskamer’ van de club waar het bord ‘Basketbalvereniging Crackerjacks Club van het jaar 2018’ trots boven de bar prijkt. “Dat gaf een volledig nieuwe dynamiek. We gingen als bestuur zelf achter de bar staan en kregen zo veel meer contact met trainers en leden. Je hoort zo als bestuur wat er leeft. Dat heeft ons echt naar een hoger niveau gebracht.”
Momenteel is Crackerjacks bezig zich op een nieuwe manier te profileren. De club die oorspronkelijk alleen in de zaal speelde, omarmt de urbanbeweging die zich in het basketbal voltrekt en zet vol in op 3x3 basketbal wat in 2020 voor het eerst op het programma staat tijdens de Olympische Spelen.
3x3
“Vorig jaar begonnen we met ‘Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank’. Onze vraag daarbij was hoe we 3x3 basketbal van de grond krijgen in Amersfoort. We werden gekoppeld aan de professionele 3x3 basketballers Jesper Jobse en Bas Roosendaal vanuit 3x3 Unites.” De professionals hebben actieve leden van Crackerjacks opgeleid tot zogenaamde ‘3x3 leaders’. Die leaders zijn vervolgens op vaste tijden aanwezig op de pleintjes in Amersfoort om kinderen en hangjeugd in beweging te krijgen. Zonder verplichtingen, maar met heel veel spelplezier. “En zo pikken we ook weer talentjes op. Dat boost het zelfvertrouwen. Ondertussen werken de leaders aan hun eigen competenties en ontwikkeling.”
Ook de gemeente is erg blij met deze ontwikkeling in de wijken. “We combineren het met zomeractiviteiten van de gemeente tegen hangjeugd. En in ruil daarvoor mogen we langer doortrainen in de zaal. We kunnen de zaal namelijk maar huren van september tot en met april. Als tegenprestatie voor onze maatschappelijke inzet kunnen we langer in de zaal uit de voeten.”
En dat is niet het enige wat Crackerjacks organiseert op het gebied van 3x3. “In 2016 organiseerden we voor het eerst het toernooi de NBB Streetball Masters. We kenden de sport amper, maar we deden het toch.” Het kenmerkt de houding van de club. Crackerjacks zegt eigenlijk nooit nee tegen een aanvraag om samen te werken of iets nieuws te organiseren. “We weten niet altijd hoe we het moeten organiseren, maar het komt altijd goed.”
Ook het 3x3toernooi werd een succesverhaal voor de club. De eerste editie werd nog georganiseerd op het terrein van de lokale handbalclub, maar dit jaar waren de wedstrijden midden tussen de winkels op het Eemplein in het centrum van Amersfoort. “Daar zaten we met 350 sporters helemaal vol. De sport was letterlijk heel zichtbaar.”
Al deze ontwikkelingen hebben de club een geweldige boost gegeven. “In anderhalf jaar zijn we gegroeid van 290 naar ruim 400 leden. En dat is ook goed voor het niveau. Onze onderkant is breder dus onze top ook. Maar we blijven een vereniging van vrijwilligers waar iedereen welkom is om met plezier een leuk potje te basketballen. Betalen doen we niet. Ook de trainers van de teams die landelijk spelen, betalen gewoon zelf hun benzine.”
De tekst gaat hieronder verder
Achtergrond verkiezing Club van het Jaar
Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Verenigingen zijn heel bijzonder en dat mag gezien worden!
De Rabobank, NOC*NSF, het LKCA en Kunstbende geloven allen in de kracht en het belang van sport- en cultuurverenigingen. Zij werken samen om de maatschappelijke betrokkenheid van verenigingen te vergroten door verenigingen te stimuleren open te staan voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Samen willen ze verenigingen aan de hand van hun eigen ambities zelfredzamer, vitaler en gezonder maken. Want verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid en vitaliteit van mensen. De Verkiezing Club van het Jaar borduurt hierop voort: de kracht van de verenigingen wordt voor iedereen zichtbaar gemaakt.
Verenigingsondersteuning door Rabobank
Daarnaast helpen de genoemde partijen verenigingen door middel van verenigingsondersteuning. Met dit project krijgt een vereniging twee jaar lang intensieve begeleiding op maat van professionals die alle expertise in huis hebben om, samen met de vereniging, die ambities ook écht te verzilveren. Begeleiding kan op het gebied van Bestuur, Financiën, Gezondheid, Duurzaamheid, Maatschappelijke betrokkenheid of Respect. Kijk voor meer informatie op sport.nl/rabobank.