Meedoen met een beperking

Hoi sporter!

Om plezier te hebben is het belangrijk dat je een sport beoefent die het beste past bij je fysieke mogelijkheden en je interesses. Iedere persoon is uniek en beschikt over bijzondere vaardigheden. Zoek de sportactiviteit die bij jou past via de Nationale Sportweek! Veel clubs in het land hebben hun deuren opengeslagen en staan klaar om jou te ontvangen tijdens deze actie. Dit is de ideale mogelijkheid om te beginnen met een sport, om eens iets anders te proberen of misschien wel een tweede sport te gaan beoefenen! Is de sportactiviteit die jouw voorkeur heeft niet te vinden? Dan staat er een expertteam van NOC*NSF klaar om je verder te helpen en goed door te verwijzen. Neem vooral contact op met aangepastsporten@nocnsf.nl

Veel sportplezier!

 Eén van de medewerkers van het expertteam is Lars Cornelissen. Hij is werkzaam bij NOC*NSF voor Grenzeloos Actief en vertelt je graag wat meer!

Weet jij hoeveel Nederlanders een beperking hebben? 
Nederland telt circa 1,7 miljoen (!) mensen met een matige of ernstige beperking. Dit is ruim 10 procent van de bevolking. Helaas moeten we constateren dat het beweeggedrag van mensen met een beperking laat zien dat iemand met een beperking minder aan sport of bewegen doet dan iemand zonder een beperking. 

Hoe kan het dan met mensen met een beperking minder sporten en wat kunnen we er aan doen? 
Recent wetenschappelijk- en praktijkonderzoek wijst uit dat vooral persoonlijke factoren als grootste belemmering worden ervaringen. Iemand met een beperking weet vaak niet wat hij of zij nog allemaal kan en welke mogelijkheden er allemaal zijn in de buurt.

Daarnaast worden mensen met een beperking gek genoeg weinig gestimuleerd om te sporten! Hier kunnen familieleden, vrienden en kennissen een doorslaggevende rol spelen door iemand letterlijk bij de hand te pakken en mee te nemen naar sport- en beweegactiviteiten. 

Is dit echt dé manier om meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen?
Jazeker. Bedenk maar waarom je zelf bent begonnen met sporten en wat daarvoor nodig was. Dit is voor iemand met een beperking net zo, hij of zij heeft dat kleine duwtje in de rug nodig om de drempel over te stappen. Onder het motto ‘Ik neem je mee’ wordt iedereen aangemoedigd om een ander met een beperking mee te nemen en samen te sporten met plezier.

Dus wat ga jij de komende periode doen…