Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Aandacht voor maatschappelijk belang van sport in Nationale Sportweek 2017

NOC*NSF en Rotterdam hebben hun plannen voor de Nationale Sportweek 2017 bekend gemaakt.Dit jaar is er vooral veel aandacht voor de kracht van sport. De 14e Nationale Sportweek is dit jaar dé sportpromotie-week van Nederland. Van 9 t/m 17 september zal de kracht van sport en ‘we winnen veel met sport’ centraal staan.

“We winnen in Nederland veel met sport.” Zo stelt Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF. “Het gaat daarbij niet alleen om medailles, sport haalt bij iedereen en op elk niveau het beste naar boven. In de Nationale Sportweek van 2017 laten we zien en voelen waar sport goed voor is, individueel maar ook maatschappelijk voor ons allen. In de maanden die er op volgen kan heel Nederland tijdens de Albert Heijn Sportactie zelf ontdekken wat sport voor je kan opleveren. Met Rotterdam als host-city zijn we tijdens de Sportweek verzekerd van vele leuke, uitdagende en inspirerende activiteiten met regionale en landelijke uitstraling.”

Adriaan Visser, wethouder Sport van Rotterdam: “Sport beweegt Rotterdam. Sporten is belangrijk voor de gezondheid, het is leuk én het is een prima middel om elkaar te ontmoeten. De Nationale Sportweek past naadloos in de doelstelling die Rotterdam heeft om te investeren in sport en Rotterdammers te verleiden nog meer te sporten en te bewegen op een manier die bij hen past. De hele week vinden er grote en kleine evenementen plaats in Rotterdam. Rotterdammers kunnen zo op een laagdrempelige en verrassende manier kennis maken met verschillende sporten. Ik ben er trots op dat onze partners ook dit jaar weer zo’n aantrekkelijk aanbod met allerlei activiteiten voor de Rotterdammers hebben samengesteld. En ik hoop natuurlijk dat er veel mensen gaan meedoen."

De presentatie van de plannen vond plaats tijdens het beslissende WK-kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Volleybaldames in Rotterdam.

Peter Sprenger, voorzitter Nevobo en gastheer van de presentatiebijeenkomst, gaf een toelichting op het toernooi en zei over de NSW 2017: “Goed dat in de Nationale Sportweek 2017 aandacht wordt gegeven aan het maatschappelijk belang van sport. Iedereen zou zich bewust moeten zijn van de kracht van sport als het om het verbinden en stimuleren van bewegen, gezondheid en sociale participatie gaat. Ik ben er van overtuigd dat hier nieuwe kansen liggen voor de samenwerking tussen verenigingen, gemeenten en het bedrijfsleven. De lokale sportinfrastructuur is een geweldig platform. Ik wens iedereen een goede Nationale Sportweek 2017 toe.”

Tijdens de bijeenkomst waren ook Sportpromotors Monique Kalkman en Ralf Mackenbach aanwezig.

Een sportpromotor is het gezicht van de Nationale Sportweek. Zij zetten zich belangeloos in voor de sport. Ralf Mackenbach is zanger, danser en acteur, en heeft een groot hart voor de sport. Monique Kalkman zet zich al jaren in voor sporters met een beperking en is één van de grootste Paralympische tennishelden die Nederland kent.

Nationale Sportweek 2017

Tijdens de Nationale Sportweek 2017 wordt specifiek aandacht geschonken aan vijf voor Nederland belangrijke maatschappelijke thema’s:

9 september: De inzet van vrijwilligers in de sport

11 september: Sportiviteit en respect

13 september: Onderwijs en schoolsport: Opening sportieve schooljaar

15 september: Sport voor mensen met een beperking

17 september: Sport & Bewegen

Gedurende de gehele sportweek worden in heel Nederland bovendien op lokaal niveau activiteiten georganiseerd, meestal geïnitieerd door de lokale sportservice organisatie en uitgevoerd in samenwerking met buurtsportcoaches en lokale sportclubs. Deze activiteiten hebben vooral een ‘instuif’ karakter. NOC*NSF moedigt de lokale organisaties aan om deelnemers enthousiast te maken om te sparen met de AH Sportactie, zodat zij in de maanden na de Nationale Sportweek via die actie kunnen ontdekken welke sport bij ze past.

Nieuw in 2017:
• Voor het eerst één nationaal platform (www.nationalesportweek.nl) waarbij gemeenten, bonden en sportclubs hun activiteiten nationaal kunnen promoten. Inclusief systeem voor boekingen bij commerciële sportaanbieders.
• Aandacht voor de maatschappelijke kracht van sport.
• Betrokken partners: Ferrero bij de Sportieve opening van het Schooljaar en NOC*NSF partner Albert Heijn met haar sportactie.
• Iedereen kan meedoen: Club, Gemeente, Sportbond én Basisschool.

Facts & Figures Nationale Sportweek:
• In meer dan 350 van de 388 gemeenten zijn er activiteiten in de Nationale Sportweek, dat is in bijna 95% van de Nederlandse gemeenten.
• In meer dan 150 gemeenten is er een eigen lokale sportweek tijdens de Nationale Sport Week.
• De Nationale Sport Week vindt plaats voorafgaand aan de Europese week van de sport, waar de Nationale Sport week deel van uitmaakt.
• In heel Nederland worden er 200 verschillende sporten aangeboden, inclusief een aanbod aan verschillende sporten die toegankelijk zijn voor gehandicapten.
• Naar verwachting zetten 9.000 tot 10.000 clubs hun deuren open voor de opening van het sportseizoen.
• Dertien sportpromotors