Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Basisscholen: de Sportieve Opening van het Schooljaar is gaaf!

Op woensdag 13 september staat het thema Onderwijs en Schoolsport in de schijnwerpers van de Nationale Sportweek. Deze dag is tot de Sportieve Opening van het Schooljaar uitgeroepen. NOC*NSF en Ferrero hebben alle basisscholen van Nederland uitgenodigd om het schooljaar sportief af te trappen. Hoe? Met het aanleggen van het Joy of moving beweegparcours, een combinatie van Apenkooi en de MQ SchoolTest, in hun eigen gymzaal en dan met zoveel mogelijk kinderen het parcours af te leggen. Plezier staat daarbij voorop. Een suggestie is om ook de ouders daar actief bij te betrekken, zodat de kinderen samen met hun ouders het plezier van bewegen kunnen ervaren.

Iedereen kan meedoen 

Door de laagdrempelige opzet is deelname aan de Sportieve Opening van het Schooljaar voor alle scholen mogelijk. Want: welk kind houdt niet van apenkooien? En welke docent houdt niet van enthousiaste kinderen? De materialen die je nodig hebt zijn aanwezig in bijna alle gymzalen. Verder hoef je niets extra’s te regelen om mee te doen aan deze gezamenlijke aftrap. Het initiatief is onderdeel van het actieplan ‘Joy of moving’ dat Ferrero, partner van de Nationale Sportweek, en NOC*NSF tijdens de vorige Nationale Sportweek hebben gelanceerd en tot doel heeft kinderen meer en beter te laten bewegen waarbij plezier centraal staat. Via diverse initiatieven, waarbij kennis en plezier centraal staan, willen zij kinderen in het basisonderwijs stimuleren meer en beter te bewegen. Want sport en bewegen op school is niet alleen leuk. Steeds meer onderzoek laat zien dat het ook belangrijk is voor de motorische, sociale én cognitieve ontwikkeling van kinderen. En als kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met sport, is de kans groter dat ze ook op hogere leeftijd blijven sporten.

Joy of Moving lane

Aan het actieplan is nu de Joy of Moving lane toegevoegd, een baan op school waar kinderen mogen rennen. Op diverse scholen in Denemarken bestaat zo’n renbaan al. Olivier Zwolsman, MVO manager Ferrero Nederland: “Niet rennen in de gangen is op veel scholen in Nederland de regel. Op de scholen in Denemarken waar een renbaan is aangelegd zien ze echter veel voordelen. Kinderen zijn sneller in de klas én hebben vaak meer plezier, concentratie en focus. Dit innovatieve concept past perfect bij onze doelstelling en vandaar dat we dit concept nu naar Nederland halen.”

Leuk en zinvol!

Als onderdeel van het actieplan Joy of Moving kunnen elk schooljaar 50 basisscholen gratis gebruik maken van de MQ SchoolTest. De MQ SchoolTest is een instrument om de motorische vaardigheden van kinderen inzichtelijk te maken. Niels Quispel is coördinator buurtsportcoaches en vakdocent in de gemeente Bergen op Zoom en maakt al gebruik van de MQ SchoolTest. Hij is heel enthousiast over de test. "In één les, waarin je alle leerlingen het beweegparcours laat afleggen, krijg je zó veel inzicht in hoe de leerlingen er motorisch voor staan, dat is écht een eye-opener. De kinderen vinden het leuk om te doen, wat natuurlijk ook heel belangrijk is. Maar vooral voor docenten gaat een wereld open: soms denk je van een kind: ´die doet toch die en die sport, die is motorisch beslist vaardig.' En die blijkt dan op een aantal andere vaardigheden achter te blijven. Die bewustwording, dat inzicht, levert een enorme meerwaarde op."

Die meerwaarde is er niet alleen voor de vakdocenten, die hiermee kinderen met een achterblijvende motoriek beter kunnen begeleiden om dat in te halen. Ook motorische talenten worden er zo tussenuit gehaald. En voor gemeenten is het een instrument, waarmee je kunt zien of er op wijkniveau, verschillen zijn, die misschien extra interventies vragen.