Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Bij Dance for Health voelen dansers zich geen patiënt

Heb je Parkinson, reuma, MS of een vergelijkbare aandoening, dan is dansen wellicht niet de eerste bewegingsvorm waar je aan denkt. Dance for Health echter, biedt alle mogelijkheden om diverse  vormen van dansen te ervaren, ook aan mensen voor wie gangbare bewegingen, zoals lopen en schrijven, niet vanzelfsprekend zijn.

Op 25 locaties in Nederland biedt Dance for Health programma’s aan die kennis en specifieke ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie combineren. Door middel van dans, muziek en verbeeldingskracht wordt er gewerkt aan balans, flexibiliteit, kracht, coördinatie en houding. In de fysieke training wordt ook je creativiteit geprikkeld, waardoor je je energieker, fitter en beter gaat voelen.

Gezonder en fitter

Tijdens de Nationale Sportweek wil Dance for Health deze dansvormen onder de aandacht brengen door de deuren open te zetten. “Iedereen is welkom. Dance for Health is vrij onbekend, terwijl dansen en bewegen juist heel goed zijn voor mensen met een beperking,” aldus Sacha Schemkes van Dance for Health. “Als je Parkinson hebt, is dansen misschien wel het laatste waar je aan denkt, omdat je beperkt bent. Mensen gaan niet zo snel die drempel over. Maar het percentage mensen dat na een eerste les bij ons terugkomt, is heel hoog. Eén keer binnen, blijven ze vaak komen.”

De bewegingsprogramma’s bieden iedereen de mogelijkheid om zich gezonder en fitter te voelen. Volgens Schemkes ervaren veel dansers de lessen bij Dance for Health als een warm bad. “Ze voelen zich geen patiënt, maar danser. Ze zijn onder lotgenoten, dus kunnen wel een praatje maken, maar niet in een ziekenhuisomgeving. Nee, we hebben geen aparte lessen voor rolstoeldansen, maar mensen in een rolstoel kunnen bij ons overal aan meedoen. We hebben voor iedereen plek.”

Artistieke omgeving

Scapino Ballet en Introdans zijn partners van Dance for Health. “We dansen het liefst in een artistieke omgeving. Op donderdag zijn we in Rotterdam in het gebouw van het Scapino Ballet. Dat is natuurlijk een prachtige omgeving om je in te bewegen. De mensen van het Scapino Ballet zijn er dan ook. Die wisselwerking met onze dansers is heel mooi. Voor hen is dit heerlijk om te voelen.”