Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Homoacceptatie begint met bespreekbaar maken

Je vindt dat iedereen moet kunnen sporten bij jouw club, ongeacht achtergrond of seksuele voorkeur. Maar hoe doe je dat dan? Homoacceptatie in de sport is een thema, wat je binnen je club aan de orde kunt stellen. Hockeyvereniging hdm uit Den Haag laat zien hoe zij dat deden.

Hockeyvereniging hdm uit Den Haag werkt actief aan het bespreekbaar maken van homoacceptatie binnen de club. Arjan Offerhaus, die bij hdm lid is van de commissie Sportiviteit en Respect, vertelt hoe dat ontstaan is: “Binnen de commissies van de club kwamen we er toevallig achter dat niemand homo’s op de club kende. Dat leek ons geen goed teken. Onze conclusie was dat ze blijkbaar dus niet uit de kast durven te komen of zelfs niet lid worden of blijven van de vereniging.”

Sport voor iedereen, diversiteit en homoacceptatie is ook een thema tijdens de Nationale Sportweek, want het is belangrijk dat niemand zich uitgesloten voelt en iedereen mee kan sporten en bewegen. Let er dan op dat de leden van de club dat gevoel van gastvrijheid ook uitstralen, en dat er geen doelgroepen uitgesloten worden, bewust of onbewust.

Taalgebruik

Hdm kwam met behulp van de John Blankenstein Foundation in contact met Pepijn Keppel, hockeyer en zelf wel open over zijn geaardheid. Samen met de hdm-commissie Sportiviteit en Respect had hij diverse gesprekken met teambegeleiders en jeugdteams van de club. Volgens Offerhaus hebben de gesprekken zeker zin gehad. “’Homo’ bleek bij ons één van de meest gebruikte scheldwoorden op het veld, maar nu wordt er veel beter gelet op het taalgebruik.”

Niet aardig genoeg

Pepijn Keppel beschrijft de kleedkamergesprekken die hij voerde met de teams ook als een grote stap voorwaarts. “Ik heb verteld hoe ik me daarbij voel en we hebben met elkaar vastgesteld dat we vaak niet aardig genoeg voor elkaar zijn. Terwijl dat juist zo mooi is aan sport.” De campagne en de gesprekken hebben er bij hdm toe geleid dat iedereen elkaar nu aanspreekt op het gebruik van scheldwoorden. Dat bewustzijn komt de sfeer binnen de club beslist ten goede.

Hdm is ook in gesprek met andere clubs om sportiviteit en respect bespreekbaar te maken. Zo werken we aan gastvrijheid voor iedereen!

Wil jij ook iedereen gastvrij ontvangen op je club? Of wil je op zoek naar de club die bij je past? Ga naar www.nationalesportweek.nl of naar www.ahsportactie.nl.