Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Laat je inspireren door de Europese week van de Sport! #BeActive

In september staat Nederland bol van activiteiten op het gebied van sport en bewegen. Maar niet alleens ons land is zo sportief! Van 23 tot en met 30 september vindt de Europese Week van de Sport plaats. In maar liefst 32 landen vinden bijna 33.000 evenementen plaats  om sporten en lichaamsbeweging in heel Europa te bevorderen.

Onder het motto #BeActive worden alle Europeanen opgeroepen hun landgenoten enthousiast te maken om te gaan sporten. Kortom, Let’s #BeActive! #BeActive  in het dagelijks leven kan vaak al heel simpel: neem de trap in plaats van de lift, fiets of loop naar je werk of start met je vrienden een fitnessgroep.

#BeActive Challenge

Om anderen op ideeën te brengen om in beweging te komen, heeft de organisatie van de Europese Week van de Sport een #BeActive Challenge uitgeschreven. Wat moet je doen? Neem een foto of maak een video terwijl je aan het sporten bent, plaats deze onder de hashtag #BeActive op Facebook, Instagram, Twitter of YouTube en maak duidelijk dat je je vrienden oproept “to #BeActive too”. Hiermee zijn leuke sportieve prijzen te winnen! Vul wel even het deelnameformulier in op ec.europa.eu/sport/week_en.

Voor iedereen

In Europa stagneren sport- en beweegdeelname en in sommige landen nemen deze zelfs af. Van alle Europeanen sport of beweegt 59% zelden of nooit. De Europese week, een initiatief van de Europese Commissie, is er voor iedereen, los van leeftijd, achtergrond en conditie. Tot de 32 landen die meedoen behoren naast Nederland, België, Duitsland en Frankrijk onder meer ook Cyprus, Denemarken, Bulgarije, Malta, Litouwen en Ierland.

De activiteiten in de week zijn teveel om op te noemen! Van een Nationale Fitnessdag in Ierland tot een grote Hiking Dag in Duitsland en van de wedstrijd ‘Sterkste stad van Letland’ tot een sportfeest op het strand in Malta. Alle activiteiten staan per land vermeld op de website van de Europese Week van de Sport. 

Voordelen van sport

De officiële start van de week vindt plaats op 23 september in Estland met tal van activiteiten, zoals een fietsfestival voor kinderen. Ook is er aandacht voor gezondheid en lifestyle. De aftrap van #BeActive is in heel Europa te volgend via de livestream op de website.

In 2016 namen 10 miljoen mensen op één of andere manier deel aan de Europese Week van de Sport en bereikte de boodschap #BeActive 200 miljoen Europeanen. De Europese Commissie gaat voor meer. Of zoals zij op haar website schrijft: “Doe mee en vier de voordelen van sport en lichaamsbeweging! Together we can #BeActive!”

#BeActive Ambassadeurs

Tijdens de Europese Week van de Sport zijn 42 #BeActive Ambassadeurs uit 18 deelnemende landen actief. Zij hebben een belangrijke rol in het motiveren van mensen om actief met hun lijf aan de slag te gaan. Nederland wordt vertegenwoordigd door oud-voetballer Clarence Seedorf en sportfunctionaris Berna Nijboer. Seedorf behoeft met zijn viermaal winst in de Champions League nauwelijks introductie. Berna Nijboer uit Hoogeveen won in 2015 de #BeActive Citizen Ambassador Award en werd een jaar later benoemd tot Ambassadeur van de Europese Sportweek.