Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Terugblik Nationale Sportweek 2017: "Gaaf!"

Van 9 t/m 17 september 2017 werd de veertiende editie van de Nationale Sportweek gehouden. De Nationale Sportweek is dé sportpromotie-week van Nederland, waarin we de kracht van sport willen laten zien aan zoveel mogelijk Nederlanders. Duizenden sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties uit heel Nederland hebben hun deuren opengezet en verzorgden sportclinics, -evenementen, -toernooien en -demonstraties.

Voor de Nationale Sportweek 2017 waren vijf thema´s gekozen, die op één van de dagen speciale aandacht kregen. Dat waren:

9 september: De inzet van vrijwilligers in de sport

Op de dag van de opening in Rotterdam stonden de vrijwilligers in de sport centraal. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis: “De meeste vrijwilligers in Nederland zijn actief bij de sportvereniging. Dan hebben we het over meer dan 1 miljoen mensen. Juist die massale betrokkenheid en inzet van mensen maakt de sportcultuur van Nederland zo uniek in de wereld. Namens de sport wil ik al die vrijwilligers daarvoor bedanken. Want door hen kunnen miljoenen Nederlanders wekelijks genieten van sport.” Tijdens de opening waren ook de Sportpromotors aanwezig: topsporters, acteurs en andere bekende Nederlanders, die ambassadeur van de Nationale Sportweek willen zijn.

Kijk hier naar het filmpje van de opening.

11 september:  Sportiviteit en respect: homoacceptatie in de sport 

Op maandag stond het thema Sportiviteit en respect centraal. Hoe zorg je ervoor dat iedereen mee kan doen? Daarbij was er met name aandacht voor homoacceptatie, wat met een mooi voorbeeld van hockeyvereniging hdm uit Den Haag gepresenteerd werd.

13 september:  Onderwijs en schoolsport: Opening sportieve schooljaar 

Op woensdag was het thema onderwijs en schoolsport aan de beurt. De Opening van het Sportieve Schooljaar werd op een groot aantal basisscholen gevierd. Speciaal was de opening van de eerste Joy of Moving lane in Doetinchem.

15 september:  Sport voor mensen met een beperking 

Om écht iedereen het plezier van sport en bewegen te laten ervaren, was er op vrijdag gekozen voor het thema sport voor mensen met een beperking. Op vrijdag was in Rotterdam ook de start van het WK Triathlon, waar de Nederlandse paratriatleten Jetze Plat en Geert Schipper goud en zilver behaalden. Maar overal in Nederland werden deuren opengezet om ook mensen met een beperking mee te laten sporten!

17 september:  Sport & Bewegen

Op de dag van de afsluiting van de week stond het thema Sport & Bewegen centraal. Sportpromotor Richard Krajicek vierde het twintigjarige bestaan van de Krajicek Playgrounds, die daar een prachtig voorbeeld van zijn. Tijdens de sluiting sprak Richard Kaper van NOC*NSF: “Dank aan de gemeente Rotterdam voor de manier waarop zij zich hebben gemanifesteerd als host city van de Nationale Sportweek. De stad heeft fantastische sportactiviteiten georganiseerd! Ook wil ik alle deelnemers, sportclubs, gemeenten en anderen bedanken voor het promoten van de sport in heel Nederland. Want we winnen veel met sport.” Kijk hier naar het filmpje van de sluiting.

AH Sportactie

Aansluitend aan de Nationale Sportweek loopt de AH Sportactie, een initiatief van de sportbonden, NOC*NSF en Albert Heijn. Tot en met 24 september kun je bij alle Albert Heijn supermarkten sparen voor gratis sportactiviteiten bij duizenden sportclubs in heel Nederland en kun je ontdekken welke sport bij je past. 

Europese Week van de Sport

De Nationale Sportweek is een onderdeel van de Europese week van de Sport en wordt gefinancierd vanuit het Erasmus Plus programma. Het doel daarvan is om inwoners van heel Europa te inspireren meer te bewegen. Let’s be #BeActive! De Europese week van de Sport vindt plaats van 23 t/m 30 september 2017.

De Nationale Sportweek in cijfers

  • In alle 388 Nederlandse gemeenten zijn er activiteiten in de Nationale Sportweek geweest
  • Bijna 200 gemeenten organiseerden een eigen lokale sportweek
  • Meer dan 70.000 activiteiten werden door duizenden sportclubs georganiseerd
  • op 1,9 miljoen sportplekken!
  • Kijk hier voor de samenvatting.

De datum voor de volgende (de vijftiende!) editie van de Nationale Sportweek is van 15 tot en met 29 september 2018. We kijken er nu al naar uit! Lees hier meer over de speciale jubileum editie van de Nationale Sportweek.