Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

‘We moeten de kinderen uit hun huis halen’

Het begon allemaal met een tennisclinic in een Haagse aandachtswijk, die Richard Krajicek gaf na zijn winst op Wimbledon in 1996. Krajicek zag het plezier dat deze sportles bij de kinderen teweegbracht én zag hoe weinig faciliteiten er voor hen waren. Daarom liet hij het niet bij die ene clinic. Sterker, hij richtte een Foundation op en startte, in samenwerking met gemeenten, de aanleg van Krajicek Playgrounds; speelveldjes waar kinderen onder begeleiding kunnen sporten.

Nu, twintig jaar later, zijn er verspreid over het hele land 117 Krajicek Playgrounds, waar dagelijks meer dan 4250 kinderen samen in een veilige omgeving spelen en sporten. Oók de kinderen die minder bedeeld zijn en voor wie sport en beweging geenszins vanzelfsprekend zijn.    

Wat dat oplevert, weet Behroez Mahbobi (24) als geen ander. Wekelijks staat hij twee tot drie uur op een Krajicek Playground in Enschede-Noord en zorgt hij ervoor dat de jeugd buiten in beweging is. “Heel belangrijk in deze tijd. Anders zitten ze alleen maar achter de PlayStation en op hun telefoon”, aldus Behroez.

Scholarshipper

Behroez is een zogenaamde Krajicek Scholarshipper. In ruil voor 100 vrijwilligersuren op de Playground ontvangt hij een studiebeurs. Het is zijn vierde jaar als Scholarshipper. “Kinderen spelen niet meer snel buiten. Ze denken: waarom zou ik buiten gaan spelen als er niemand anders buiten speelt? We moeten ze uit hun huis halen.”

Aanvankelijk werkte Behroez op een Playground in Enschede-West. “Maar ik zag dat er in Enschede-Noord ook behoefte aan was. Ik zag in die buurt verdeeldheid tussen scholen. Als een groepje van de ene school op een veld aan het spelen was en een groepje van een andere school kwam erbij, dan ging het eerste groepje weg. Ik dacht: waarom voetballen ze niet samen? Ik heb de gemeente Enschede en de Krajicek Foundation bij elkaar gebracht. Het heeft ertoe geleid dat ik in Enschede-Noord een Playground heb opgezet. Ja, daar ben ik best trots op. Wij zorgen er nu voor dat ze daar samen voetballen.”

Begeleiding

Samen met Richard Krajicek, zelf sportpromotor van de Nationale Sportweek, mocht hij deze week zijn verhaal doen in de late night talkshow  van Jeroen Pauw. Volgens Behroez zit de meerwaarde van een Playground ten opzichte van een ‘gewoon’ speelveld in de begeleiding die er altijd is. “Kinderen weten: op dat tijdstip is er iemand en dan kan ik komen sporten.” Op de Playground waar Behroez werkt, zitten nog twee Scholarshippers. Behroez is verantwoordelijk voor de jeugd van 16 jaar en ouder.

“Wij stimuleren de kinderen niet alleen om te sporten, maar ook om naar school te gaan. Met een beetje mooi weer zijn er wekelijks tussen de 20 en 30 kinderen. Ze nemen elkaar allemaal mee. De intensieve begeleiding op de Playground is essentieel. Dat leidt ertoe dat je dicht op de jeugd zit. Er was bij ons een jongetje dat van de ene op de andere dag niet meer op de voetbaltraining bij zijn club verscheen. Daar ben ik mee gaan praten. Wat bleek? Hij was door zijn trainer van de B1 naar de B2 gezet en hij schaamde zich ervoor om in de B2 te voetballen. In een gesprek heb ik hem aangegeven lekker te blijven voetballen, ook in de B2 kun je heel veel plezier hebben. Hij voetbalt nog steeds. En anders was hij gaan gamen”, zegt Behroez, die door zijn aanwezigheid en manier van werken op de Playground een belangrijk rolmodel is voor kinderen in de wijk. Kinderen zien in hem een positief voorbeeld en gaan daardoor geloven in zichzelf.

Twintig jaar

Dit jaar bestaat de Krajicek Foundation twintig jaar. Dat wordt zondag op de slotdag van de Nationale Sportweek gevierd met de opening van de Grootste Krajicek Playground van Nederland in Rotterdam. Alle kinderen die regelmatig spelen op een Playground zijn welkom. Naast de sporten die ze normaal doen, kunnen kinderen deze dag ook BMX-en, graffiti spuiten, meedoen aan de obstacle run en deelnemen aan clinics van bekende sporters.

Voor Behroez Mahbobi zit zijn Scholarshipper er officieel bijna op. Binnenkort rondt hij zijn studie commerciële economie aan de Hogeschool Saxion in Enschede af. Behroez: “Ik zou nog wel heel graag willen doorgaan, maar moet het stokje ook doorgeven. En ook dat is leuk. Om een jonge, nieuwe Scholarshipper te helpen hoe hij het verder aan moet pakken zodat het sporten en spelen voor de kinderen blijft bestaan.”