Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Helmond host city: de sportclub staat centraal

De gemeente Helmond is één van de vijf host city's van de Nationale Sportweek 2018. De invulling, die de stad hieraan geeft: de Dag van de Sportclub. Daarmee wil Helmond laten zien hoe belangrijk vitale sportverenigingen zijn.

"We zijn ontzettend blij en trots, dat we host city zijn", zegt Harrie van Dijk, wethouder sport in de gemeente Helmond. “Dat is een groot compliment aan alle Helmondse sportorganisaties en -verenigingen! Gaststad zijn geeft nog een extra impuls. De sportweek wordt daardoor namelijk groter van opzet. Dat geeft nog meer inwoners de kans om kennis te maken met en geïnspireerd te raken door sport en beweging in onze stad.”

16 september

Zondag 16 september is de dag dat Helmond aan heel Nederland wil laten zien hoe belangrijk sport en bewegen is voor de Brabantse stad. Van Dijk vertelt: "JIBB ondersteunt de verenigingen in Helmond, en doet dat al jaren met veel succes. Jaarlijks organiseren zij tijdens de Nationale Sportweek een fietsroute langs alle clubs, die dan hun deuren open zetten. Dat we dat nu aan heel Nederland kunnen laten zien, dat geeft natuurlijk nog een extra boost. Door nóg meer exposure willen we nóg meer mensen in Helmond bereiken. Zo kunnen we de sport in Helmond misschien wel naar een nog hoger plan tillen."

Helmond

JIBB Helmond

Ook JIBB Helmond is erg blij met de extra aandacht die sport en bewegen door het gaststad zijn krijgt. Anke Collart, projectleider JIBB: "We organiseren nu voor de derde keer de fietsroute, en ook de voorgaande jaren was dat al een succes. Maar dit jaar is het allemaal nog nét even groter. Het aantal deelnemende sportaanbieders op de Dag van de Sportclub ligt nu bij 50. Daar zijn we heel blij mee."

Volop activiteiten

Maar 16 september is natuurlijk niet de enige dag van de Nationale Sportweek, waarin er in Helmond aandacht aan wordt besteed. Wethouder van Dijk : "Er ligt een heel programma voor die periode, er zijn volop leuke activiteiten. Zo hebben we op 26 september de '10 at 10 Challenge', die eigenlijk ingezet wordt op basisscholen. Daar kunnen alle kinderen om 10 uur dan 10 minuten mee bewegen. En JIBB heeft bedacht dat we op die dag dat ook aan volwassenen aanbieden. Die kunnen op de Markt daar ook aan meedoen." JIBB-medewerkers nemen op die dag hun beweeggroepen mee naar de Markt en ook alle ambtenaren in Helmond zijn opgeroepen om mee te bewegen.

Helmond sport

Lokaal sportakkoord

De oproep om tot een lokaal sportakkoord te komen heeft Helmond ook opgepakt. In navolging van het Nationale sportakkoord ondertekenen allerlei sport- en maatschappelijke organisaties een intentieverklaring, waarmee zij een eerste aanzet geven om gezamenlijk te komen tot een lokaal sportakkoord. Medewerkers van JIBB en wethouder Van Dijk springen zondag 16 september op de fiets om bij zoveel mogelijk sportclubs alvast de eerste handtekeningen op te halen. Van Dijk: "En daarbij willen we als gemeente dan uiteraard niet alleen al die vitale sportverenigingen, maar ook de andere organisaties, die daarbij betrokken zijn, mee laten ondertekenen."

Enthousiasme

De gemeente Helmond en JIBB Helmond grijpen deze Nationale Sportweek aan om alle sportaanbieders te laten zien hoe belangrijk zij zijn voor Helmond. Wethouder van Dijk: "JIBB is er altijd voor de clubs, probeert met ze mee te denken en hen te helpen. En de vijftig sportverenigingen en de vrijwilligers daarin actief zijn we ook heel dankbaar dat zij weer zó enthousiast hun deuren openzetten tijdens de Nationale Sportweek. Op de onlangs gehouden inspiratiesessie kon je ook merken wat voor positieve sfeer er ontstaat door te laten zien dat hun werk gewaardeerd wordt. Daar word ik blij van!"