Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Host city Den Haag trapt af voor lokaal Sportakkoord

Den Haag is dit jaar één van de vijf host city's van de Nationale Sportweek. Op woensdag 12 september was er in dat kader al het eerste evenement met de aftrap om te komen tot een lokaal Sportakkoord. Ook vond er op het Haagse Plein een sportieve opening van het parlementaire jaar 2018/2019 plaats.

"Die insteek heeft de gemeente Den Haag gekozen naar aanleiding van de oproep van minister Bruins om, in navolging van het Nationale Sportakkoord, ook een lokaal Sportakkoord te sluiten", zegt Eveline Hamelink-van Rens, programmamanager Leven Lang Sporten in Den Haag. "Als regeringsstad wilden we daar uiteraard gehoor aan geven. Dat deden we afgelopen woensdag door samen te sporten op het Plein. Politici, maar ook het Haagse sportveld deed daar mee aan allerlei clinics."

Zes thema´s

De weg om te komen tot een lokaal Sportakkoord is nog lang. Net als het Nationale Sportakkoord wil men in Den Haag ook het lokale Sportakkoord inrichten met de zes thema´s. En voor elk thema zullen sessies gehouden worden om samen vast te leggen wat men in de komende jaren met elkaar wil bereiken. Afgelopen woensdag vond de eerste sessie plaats: 'inclusief sporten'. Hamelink-van Rens: "De sessie was héél goed bezocht, daar zijn we allereerst al heel blij mee. En ook de inbreng van een groot aantal partijen en de enorme betrokkenheid van iedereen was mooi om te zien. Het geeft je het gevoel dat, wanneer hier een akkoord uit voortkomt, dat ook echt iets 'van de stad' is."

In de sessie kwamen allerlei onderwerpen aan de orde. Er werd gesproken over wat belangrijk is om inclusief sporten verder te ontwikkelen. "Eén van de punten die daarbij naar voren kwam, is bijvoorbeeld dat het goed zou zijn als we elkaar nog beter weten te vinden. Beter van elkaar weten wat we doen en te bieden hebben. Dat gaan we nu uitwerken."

Beachsport

De Nationale Sportweek kent verder uiteraard ook de gebruikelijke invulling, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Hamelink-van Rens: "Als host city hadden we de focus op het lokale Sportakkoord, als gemeente hebben we onze status als strandstad centraal gezet. We starten op maandag 18 september met de Haagse Nationale Sportweek. Kinderen van 10 t/m 14 jaar maken in het The Hague Beach Stadium op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag kennis met verschillende beachsporten via clinics en wedstrijdjes. Er worden iedere dag zo’n 600 kinderen verwacht, dus rond de 2400 kinderen in totaal. Een groot evenement!"

Verder zijn er nog mooie sportevenementen tijdens de Nationale Sportweek, die door partners uit de stad worden georganiseerd. Op zaterdag 15 september bijvoorbeeld vindt de Kids Beach Day plaats, speciaal voor kinderen die leven onder de armoedegrens. Het is ook de start van een sportstimuleringsproject voor deze doelgroep. Het doel van de Kids Beach Day is om de sportdeelname en het aantal sportlidmaatschappen onder deze kinderen te verhogen. Een ander voorbeeld is het tenniskids @ School project, waarbij op vrijdag 28 september het Plein van Den Haag wordt omgetoverd tot één grote tennisaccommodatie. Zo’n 800 leerlingen van 25 basisscholen nemen samen met zes tennisverenigingen uit Den Haag deel aan dit evenement

De Nationale Sportweek is hét moment waarop in heel Nederland de sportpromotie feestelijk op de agenda staat. Wat Den Haag betreft zal die aandacht voor het thema voortduren, met een door heel de stad gedragen lokaal Sportakkoord als resultaat!