Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

3 minuten met hostcity Eindhoven

Eindhoven, Emmen en Nieuwegein zijn in 2020 de host cities voor de NOC*NSF Nationale Sportweek. Met elkaar zetten deze drie steden de sport door het hele land gedurende tien dagen in de schijnwerpers. In elke nieuwsbrief bellen we met een host city, om te horen hoe de voorbereidingen verlopen. Deze keer: Eindhoven.

Eindhoven is host city van de NOC*NSF Nationale Sportweek 2020 en 2021. Binnen NOC*NSF wordt de gemeente Eindhoven al jarenlang gezien als één van de grootste fans van sport in de breedste zin van het woord. Veel aandacht voor sport en bewegen, mooie evenementen, innovatief in sportlabs en in Urban Sport. Daarnaast is Eindhoven ook wereldberoemd door haar investeringen in de zwemsport.

Peter Engels is sportregisseur Woensel-Zuid en Tongelre en vanuit die functie bij de gemeente Eindhoven als projectleider aangewezen voor de NOC*NSF Nationale Sportweek. “Het geraamte staat, bij elk thema kennen we de activiteiten en de partners,” zo legt Engels uit. “We starten binnenkort met inspiratiesessies voor verenigingen, in de hoop dat zoveel mogelijk verenigingen zich aanmelden voor de NOC*NSF Nationale Sportweek. Dat kunnen ze overigens nu ook al doen. Drie weken voor de start willen we het definitieve programma rond hebben.”

Het is de bedoeling dat de inspiratiesessies ‘awareness’ genereren, de verenigingen moeten uit hun zomerslaap wakker worden geschud. Engels: “Door de coronacrisis is er lang twijfel geweest of de NOC*NSF Nationale Sportweek wel door kon gaan. Nu merk je dat verenigingen, maar ook commerciële aanbieders die meer interesse tonen, zich afvragen of ze nog kunnen aansluiten. En waar ze dan rekening mee moeten houden. Op die vragen willen en kunnen we natuurlijk antwoord geven.”

Eindhoven participeert al jaren in de NOC*NSF Nationale Sportweek en werd eerder gepolst om host city te worden. In 2019 werd er officieus proef gedraaid. Engels: “Dat verliep naar wens en mede daardoor hebben we een goed gevoel om dit jaar een mooi programma neer te kunnen gaan zetten.” Daarnaast viert Eindhoven in 2020 het 100-jarig bestaan, Engels betitelt het zijn van host city als een cadeautje voor de stad en haar inwoners. “Mede daarom gaan we het groots aanpakken. Op die manier willen we nog meer bekendheid geven aan alle sportfaciliteiten in de stad. Er is zó veel aanbod, maar mensen weten nog niet alles te vinden. Dat willen we blijvend veranderen.”

Ook na 2021 wil Eindhoven het sportaanbod kunnen blijven uitbreiden. Engels: “Die basis moet goed zijn om ook in de komende jaren nieuwe doelgroepen te kunnen blijven bereiken. Zodat iedereen in Eindhoven terecht kan om te sporten. Dat is en blijft namelijk onze hoofddoelstelling: zoveel mogelijk Eindhovenaren structureel in beweging krijgen. Dat kan via een vereniging, georganiseerd of ongeorganiseerd. Maar die eerste stap om te gaan sporten moet laagdrempelig zijn en blijven.”

Emmen
Emmen volgt Assen op als host city. Het is een bevestiging van hoe belangrijk sport binnen de gemeente Drenthe wordt gevonden. Vlak na de uitbraak van corona werd ‘Emmen beweegt binnen’ gelanceerd. Dit project sluit perfect aan op het gedachtegoed binnen NOC*NSF, waarbij wordt ingezet op de beschikbaarheid en toegankelijkheid van sport; iedereen moet altijd op elke manier kunnen sporten.

Nieuwegein
Nieuwegein kende in 2019 een succesvol debuut als host city, nu al is duidelijk dat de stad ook volgend jaar van de partij is tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek. Maar eerst de editie van 2020!