Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Dat clubs ons ook weten te vinden, is een ideale situatie

Van 18 tot en met 27 september gaan we zoveel mogelijk mensen met plezier laten sporten en bewegen. Hoe meer bonden, clubs, scholen, federaties en gemeenten meedoen met de NOC*NSF Nationale Sportweek, hoe meer sporters we samen bereiken. Eén van de deelnemende gemeenten is Huizen. De drijvende kracht hierachter is Anita Campbell, bestuurslid van Sport Platform Huizen.

“Sport Platform Huizen is een intermediair tussen de gemeente en de verenigingen”, legt Campbell uit “Wij verbinden verenigingen met elkaar én met de gemeente. Zes jaar geleden deden we voor het eerst mee aan de NOC*NSF Nationale Sportweek. Destijds waren de sportclubs in Huizen nog niet erg enthousiast, dus daar hebben we even flink de schouders onder gezet. Uiteindelijk hadden we de afgelopen jaren in Huizen niet meer alleen de NOC*NSF Nationale Sportweek, maar maakten we er zelfs de September Sportmaand van.”

Sportkrant
In die September Sportmaanden bedacht Sport Platform Huizen leuke manieren om sportaanbieders en sporters in de gemeente te stimuleren. “Elk jaar hadden we een knallende opening op Plein 2000 in Huizen. Iedereen kwam daar samen en dan gingen we sporten op muziek. Zo brachten we ook nog eens cultuur en sport samen. Vorig jaar hebben we voor het eerst een sportkrant gemaakt, voor en door verenigingen. Ook commerciële partijen kregen er hun plekje in. Die mengelmoes van mensen die de sport in Huizen dragen, leverde vorig jaar een erg mooi blad op. Clubs waren er heel blij mee en kwamen naar ons toe met de vraag of zij er ook in mochten. Daarom maken we dit jaar een tweede editie. Ik ben al overladen met leuke reacties, artikeltjes en foto’s. Dat clubs ons ook weten te vinden in plaats van alleen maar andersom, is natuurlijk een ideale situatie.”

Plannen voor de NOC*NSF Nationale Sportweek 2020

Voor dit jaar heeft Campbell nog meer mooie plannen uitgerold. Zo is Sport Platform Huizen momenteel bezig met een sportfilm. “We hebben drone-opnames gemaakt, waarmee we mooi in kaart kunnen brengen waar de sportaccommodaties liggen. Met een filmcrew gaan we langs bij verschillende verenigingen en houden we overal een klein interview, met ‘wat doet sport met jou?’ als centrale vraag. Dat sluit mooi aan bij de slogan van NOC*NSF, ‘sport doet iets met je’. Het maakt helemaal niet uit aan wie we de vraag stellen. Een vrijwilliger, een ouder, een sporter uit het eerste elftal, een bestuurslid of iemand met een beperking; die diversiteit vormt de kern van de film. Juist door al die verschillende mensen aan het woord te laten, creëer je een mooie mix uit het verenigingsleven. De verbinding tussen de clubs in Huizen laten we zien door op de hockeyvereniging te filmen dat iemand een hockeybal slaat, welke dan uit het scherm verdwijnt en bij de voetbalvereniging terugkomt als een voetbal.”

Om de aandacht voor inclusief sporten te vergroten, heeft Campbell ook al een idee. “We gaan een soort marathon doen langs alle clubs. Djoke, een vrouw met een beperking, legt in haar wheeler eenentwintig kilometer door Huizen af. Bij elke club waar ze langskomt, sluit iemand aan in clubtenue. Zo krijg je bijna een olympisch gevoel en zetten we het sporten met een beperking dit jaar wat meer op de kaart.”

Een week lang knallen
Door het coronavirus kent de NOC*NSF Nationale Sportweek 2020 een andere aanloop dan de voorgaande jaren, zo merkt ook Campbell. “Dit jaar zijn verenigingen enigszins beperkt door de maatregelen. Een barbecue organiseren voor honderden mensen, dat kan nu niet. Ook hebben verenigingen er al een paar zware maanden opzitten, dus willen niet nog een hele maand druk op ze uitoefenen. Daarom hebben we dit jaar weer gewoon een Sportweek in plaats van een hele maand. Met zijn allen gaan we één week vlammen. We hebben een inhaalslag te maken op sociaal en op fysiek gebied. Mensen hebben hun sportmaatjes niet gezien en zelf minder beweging gehad. Gelukkig is de timing van de NOC*NSF Nationale Sportweek perfect, want veel seizoensopeningen vinden plaats in september. Alle energie die er de afgelopen periode niet voldoende uit kon, gaat er tijdens de Sportweek uitkomen in Huizen. Daar heb ik heel positieve verwachtingen over!”