Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

‘De animo om mee te doen is alleen maar groter’

Van 18 tot en met 27 september openen honderden sportbonden, clubs, scholen, sportfederaties en gemeenten hun deuren. Een vitaal Nederland bereik je namelijk niet alleen: hoe meer bonden, clubs, scholen, federaties en gemeenten meedoen met de NOC*NSF Nationale Sportweek (NSW), hoe meer sporters we samen bereiken.

Sport050 is hét platform voor bewegend Groningen. Binnen de gemeente Groningen voert Sport050 het gemeentelijk sportbeleid uit en exploiteert het meer dan 100 sportvoorzieningen. “We zijn daarnaast de sportpromoters van de gemeente,” zo vult Arjen Boekema aan. Boekema is binnen de gemeente verantwoordelijk voor de Marketing en Sportstimulering en vormt samen met collega Merel Bus het NSW-team in Groningen. “Wij staan voor een gezonde leefstijl en zijn zodoende ook een aanjager van de NOC*NSF Nationale Sportweek bij onze scholen en verenigingen. Voor het derde jaar op rij focussen wij ons op de kinderen, al willen we uiteraard zoveel mogelijk mensen stimuleren in beweging te komen.”

Samenwerking met buurtsportcoaches
In 2018 was Groningen één van de host cities van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Boekema: “Dat was een jubileumeditie en voor ons ook een mooie aangelegenheid om de invulling anders vorm te geven. Tot dat moment organiseerden we ons evenement tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek namelijk altijd op een dag, vanaf een centrale plek. Dat was voor ons één piekmoment, daar konden de bezoekers dan naartoe komen. Sinds twee jaar zijn we dat veel meer gaan spreiden; we zetten in op meerdere dagen en gaan in samenwerking met de buurtsportcoaches veel meer de wijken en de dorpen in. We bezoeken scholen en clubs en die spreiding is ook een goede manier om meer aandacht over een langere periode te genereren.”Vroeg aanjagen

Boekema kijkt zodoende tevreden terug op de edities van 2018 en 2019 en vol enthousiasme vooruit naar de aflevering van 2020. “Host city zijn geeft een bepaalde status, waarmee je ook heel veel nieuwe contacten opdoet en dus je netwerk vergroot. Je krijgt zodoende meer voor elkaar en mensen doen eerder mee. Vorig jaar hadden we én meer activiteiten én meer deelnemers. Dit jaar zijn we vrij vroeg gaan aanjagen en brengen we een speciale krant uit. Ook online besteden we er veel aandacht aan, dat blijft namelijk wel nodig. Zodat zoveel mogelijk mensen van de NOC*NSF Nationale Sportweek op de hoogte zijn.”

Enthousiasme
Hoewel corona de mogelijkheden beperkt, is het enthousiasme om er ook dit jaar weer wat moois van te gaan maken even groot als andere jaren. Boekema: “Clubs hebben zin in het nieuwe seizoen en we brengen verschillende clinics naar de schoolpleinen. De animo om mee te doen is eigenlijk alleen maar groter. Het is wel allemaal minder grootschalig dan anders, zo zijn er veel kleinere events die veelal in de buitenlucht zijn gepland. Maar we willen nog steeds zoveel mensen enthousiasmeren om mee te doen.”