Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

De Sportweek en de sportactie bieden ons de mogelijkheid om de spotlight te claimen

Van 18 tot en met 27 september openen honderden sportbonden, clubs, scholen, sportfederaties en gemeenten hun deuren. Een vitaal Nederland bereik je namelijk niet alleen: hoe meer bonden, clubs, scholen, federaties en gemeenten meedoen met de NOC*NSF Sportweek, hoe meer sporters we samen bereiken.

American Football-vereniging Utrecht Dominators, opgericht in 2004, neemt al jaren enthousiast deel aan de Nationale Sportweek. Met een reden, zo vertelt Ilja Tersteeg, bestuurslid Sponsoring, PR en Publiciteit. “Wij zijn gevestigd in Utrecht Overvecht op een locatie die fantastisch is qua ruimte, alleen heel slecht qua zicht. Dat voordeel heeft dus een nadeel. Als kleine vereniging van een minder bekende sport zijn we minder goed zichtbaar én vindbaar voor de toevallige passant.”

Meerwaarde voor clubs
Tersteeg vervolgt: “De Nationale Sportweek en de sportactie bieden ons ieder jaar weer de mogelijkheid om de spotlight te claimen, door erbij aan te haken. En dat doen we gretig. Zo’n vast jaarlijks moment is heel fijn. We hoeven het niet te bedenken of te organiseren en het is altijd aan het begin van een nieuw seizoen voor ons. Dus tegen onze leden zeggen we standaard: neem iemand mee!”

En elk jaar voelt de NOC*NSF Sportweek-spotlight goed. Het is een meerwaarde voor de vereniging. Tersteeg: “Wij zijn online zichtbaar door altijd aan te haken bij de hashtags en de verbinding te zoeken waar dat kan. Toen Utrecht in het verleden host city was, waren we overal bij. Van de openingsrun tot en met festival in het park. Om zichtbaar te zijn en mensen überhaupt te laten zien dat er aanbod van American Football is in Utrecht.”

“Bijvangst daarvan was dat we goed contact kregen met de lokale politiek,” vervolgt Tersteeg. “We kwamen de wethouder tegen en hebben hem nauw betrokken bij alle ontwikkelingen binnen de vereniging. Dat heeft er toe geleid dat we nu in een traject zitten voor een mogelijke verhuizing. Ik kan niet zeggen dat het alleen maar komt door de Nationale Sportweek en onze kennismaking daar. Maar ik denk wel dat het heeft mee geholpen doordat hij ons vaker heeft gezien en is tegengekomen, zowel live als online.” Extra exposure zorgt ook voor blije sponsoren. Tersteeg: “Die vinden het super leuk dat er een foto van de Utrecht Dominators in de krant staat, waarmee ook zij extra zichtbaar zijn.”

Gidsfunctie
“Geef vanuit de bond aan dat de Nationale Sportweek er is en dat het een meerwaarde heeft,” luidt het advies van Tersteeg. “Maar pak daarna ook de gidsfunctie. Vertaal het naar kansen en naar tips. Biedt de ondersteuning en zorg dat je de best practices ophaalt en deelt. Zo kan je ook een aantal vrijwilligers bij de club ondersteunen en ontlasten. Als bond heb je de meeste exposure voor je sport en ondersteun je de clubs en de leden op de best mogelijke manier. Doe dus meer dan alleen zeggen: doe mee, het is een kans. Probeer ook de praktische ondersteuning, tips en informatie te bieden.”