Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Samenwerking met buurtsportcoaches een win-winsituatie

Foto: Gelderse Sport Federatie.

Van 18 tot en met 27 september openen clubs, scholen, sportfederaties en gemeenten hun deuren. Samen inspireren we heel Nederland om te gaan bewegen en te genieten van sport. Hoe meer bonden, clubs, scholen, federaties en gemeenten meedoen met de NOC*NSF Nationale Sportweek, hoe meer sporters we samen bereiken. Ook de Gelderse Sport Federatie is weer van de partij, als aanjager van de NOC*NSF Nationale Sportweek in Gelderland.

In 2010 deed de Gelderse Sport Federatie voor de eerste keer mee aan de NOC*NSF Nationale Sportweek. Sindsdien is het jaarlijkse evenement steeds groter geworden in Gelderland. “Van lokale activatie waarmee we kleinschalige projecten promootten, zijn we doorgegroeid naar de rol van een provinciale, overkoepelende organisatie die vooral wil aanjagen en verbinden”, aldus Freek Gesthuizen, projectcoördinator van de GSF. “Wij willen dat de mensen in Gelderland een fit en vitaal leven leiden. De NOC*NSF Nationale Sportweek is een ideale gelegenheid om dat te bereiken. We beschikken over een groot netwerk van buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen, sportverenigingen en Gelderse gemeenten dat we inzetten. Gezamenlijk kijken we waar de behoeftes liggen en waar we kunnen ondersteunen, zodat we zoveel mogelijk mensen op een goede, plezierige manier kennis laten maken met sport.”

Succesvolle initiatieven
Enkele jaren terug, in 2014, liet de Gelderse Sport Federatie zich zien door in samenwerking met Jochem van Gelder ‘de Fitste Juf & Meester’ te organiseren. “Dat was een heel mooi initiatief”, vertelt Gesthuizen. “We gingen langs Gelderse gemeenten om scholen in beweging te krijgen. In 2019 organiseerden we het project Koken met Van Gelder. Ook de chef-kok van topsportcentrum Papendal, Erik te Velthuis, was daarbij betrokken. En eerder dit jaar, toen het coronavirus uitbrak, organiseerden we de Gelderse Online Koningsspelen. Samen met Omroep Gelderland en Studio26, een podium voor creatieve industrie, hebben we dat project zowel provinciaal als landelijk onder de aandacht kunnen brengen. Uiteindelijk deden er ruim dertig gemeenten mee, waardoor we in totaal meer dan twintigduizend kinderen via filmpjes en livestreams in beweging hebben gebracht. Bij zulke evenementen doen wij als Gelderse Sport Federatie het overkoepelende, ondersteunende werk. Wij stellen de projectmatige kaders en zorgen ervoor dat de buurtsportcoaches hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, door hen bijvoorbeeld kant-en-klare teksten en flyers aan te leveren. De buurtsportcoaches zelf waren zelf heel enthousiast over de samenwerking, maar ook voor ons is die samenwerking essentieel. Zij zijn het lokale gezicht in de gemeenten en kennen de vraag en het aanbod. Wij hebben hen dus nodig om een succesvolle activiteit op te zetten, maar zij krijgen daarbij ondersteuning van ons. Dat is een win-winsituatie.”

Foto: Gelderse Sport Federatie.

Mooie mix van activiteiten
“We hebben diverse initiatieven voor verschillende doelgroepen”, vervolgt Gesthuizen. “Senioren, kinderen, mensen met een beperking: er is voor ieder wat wils. Door onze samenwerking met de buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen en partijen als Team:Fit, kunnen we tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek een mooie mix van activiteiten maken en per themadag mooie activiteiten en initiatieven uitlichten.” Gesthuizen heeft er vertrouwen in dat Gelderland ook in 2020 weer een succesvolle NOC*NSF Nationale Sportweek zal beleven. “Op dit moment hebben 32 gemeenten al aangegeven dat ze meedoen. Ik hoop én verwacht dat daar de komende weken nog meer gemeenten bij zullen komen. Ik weet dat veel buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen er al mee bezig zijn en dat er op lokaal niveau echt het een en ander georganiseerd gaat worden. Vooral in deze tijd is het erg belangrijk om mensen aan het sporten te krijgen, op welke manier dan ook. Hopelijk krijgen we zoveel mogelijk doelgroepen in beweging en komen mensen er tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek achter welke sport ze nou écht leuk vinden!”

Wil je graag nog meer weten over de Gelderse Sport Federatie tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek? Kijk dan op http://www.geldersesportfederatie.nl/nsw20 of neem contact op met Freek.Gesthuizen@geldersesportfederatie.nl.