18 t/m 27 september #NSW2020 | Onderdeel van de Europese Week van de Sport

Xena Wimmenhoeve

In een notendop 
Mijn naam is Xena Wimmenhoeve, 19 jaar en woon in Arnhem. 

Sport  
Mijn sportdiscipline is rolstoelbasketbal, waarbij wij met het team in 2017 en 2019 Europees kampioen werden en in 2018 Wereldkampioen. Via een paralympische talenten dag ben ik letterlijk  in gerold het rolstoelbasketbal. Ik wou niet sporten in een rolstoel omdat ik altijd dacht dat je dan beperkt was. Ik wou graag lopen, rennen en er net zou ‘uitzien’ als andere leeftijdsgenoten. Van mijn vader moest ik rolstoelbasketbal proberen wat ik absoluut niet wou en toen ben ik toch gegaan. Ik vond ik het ook nog een heel leuk en was gelijk verkocht. Een paar maanden later werd ik uitgenodigd om eens met de nationale dames selectie mee te trainen. Sindsdien zit ik op rolstoelbasketbal.

Hoe motiveer jij je om te gaan sporten?
Het komt weinig voor dat ik geen zin heb maar soms heb je zo’n dag. Als je dan aan de doelen denkt die je gesteld hebt (denk aan ik wil de beste speler worden, ik wil naar de paralympische spelen) en dat je die maar al te graag wil halen dan bloei je helemaal op en krijg je gelijk een kleine glimlach op je gezicht. Dan weet je waar je het allemaal voor doet.

Wat doet sport met je? 
Sport geeft mij een mogelijkheid om met mijn beperking het beste uit mijzelf te halen. Ook heb ik door sport leren kijken naar de dingen die ik wel kan en niet naar wat juist niet lukte. Daarbij geeft het mij natuurlijk ontzettend veel energie en haal ik hier mijn plezier uit.