Bedankt voor een geweldige NOC*NSF Nationale Sportweek 2020. Tot volgend jaar !

Triple ThreaT voorgedragen voor #BeActive Education Award 2019

De winnaar van de verkiezing Club van het Jaar 2019, basketbalvereniging Triple ThreaT uit Haarlem, krijgt er misschien in september nog een mooie prijs bij. De club is door NOC*NSF namelijk voorgedragen voor de #BeActive Education Award 2019 van de Europese Unie!

 

Meer dan verdiend, want Triple ThreaT laat perfect zien wat de kracht van de vereniging kan betekenen voor de leden, de buurt en de stad. Triple Threat (TTT) richt zich op de talenten en kwaliteiten die een ieder bezit. Iedereen is daarom welkom, het is een hechte en inclusieve vereniging. De oprichters zijn zelf rolmodellen voor de jeugd. Jongens en meiden kijken naar ze op en willen ook zo zijn, TTT biedt ze die kans. 

 Okrah Donkor is één van de oprichters van Triple ThreaT. Hij is inmiddels 29 en blikt terug op zijn leven: "Ook ik ben opgegroeid hier in Schalkwijk. Het was toen ook al een wijk waarin veel mensen met een lage sociaaleconomische status woonden. Dat gold ook voor mij, ik ben alleen met mijn moeder opgegroeid en we hadden weinig geld. Toch kreeg ik van mijn moeder wel heel veel liefde en begeleiding. Als ik kijk naar de kinderen hier, dan zie ik vaak dat dit ontbreekt. Ze worden bijvoorbeeld niet voorgelezen of ’s avonds laat niet naar binnen geroepen. Daarnaast had ik een extra steunpilaar: mijn passie voor basketbal. Ik prijs mij dan ook heel gelukkig dat ik op de club een coach heb gehad die voor mij een soort vaderfiguur was. Ik heb ontzettend veel lessen van de sport geleerd zoals: discipline, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Al de dingen die ik op het veld geleerd heb, worpen daarna in het dagelijks leven zijn vruchten af."

Basketbal, muziek en dans

Okrah ging sportmarketing studeren en toen hij in het tweede jaar van zijn studie zat startte hij, samen met een aantal jongeren, Triple ThreaT. Samen organiseerden zij basketbal, dans en muziek  activiteiten op de zondagen in een sportzaal in Schalkwijk. Hoe zij de jongeren wisten te bereiken? "Niet zo gek, wij waren zelf 19 en wat we organiseerden kwam vanuit onszelf, hierdoor sloten onze activiteiten perfect aan op de doelgroep”. Wat begon als een klein project in 2009 werd al snel steeds groter. Er was enorm veel animo, maar de doorstroom vanuit de zondagen naar basketbalverenigingen stokte vaak. Daarom besloten wij in 2013 om zelf een basketbalvereniging op te richten. “Wij begonnen met drie teams. Inmiddels zijn dat er al 19, waarvan vier teams op het hoogste niveau spelen."

 Maar eigenlijk is basketbal maar bijzaak voor Triple ThreaT. Okrah: 

 

"Je hoeft niet goed te zijn in basketbal. De kracht van onze club zit in de community. Daar leer je normen en waarden, daar wordt het goede voorbeeld gegeven. De jongeren krijgen kansen en een nieuw perspectief. Zo neem je ze mee in de energie van de community!"

Na een Hbo-opleiding in sportmarketing volgde Okrah ook nog een master marketing aan de Vrije Universiteit. Deze kennis kan hij nu goed gebruiken, want met het winnen van de Club van het Jaar verkiezing steeg de belangstelling voor TTT tot een hoogtepunt. “Dat was niet altijd zo”, weet Okrah te vertellen. "Zeker in het begin stonden wij nog niet op de radar van de gemeente. Ook werden wij niet altijd serieus genomen door andere partijen en hebben wij de eerste acht jaren zonder structurele steun ons hoofd boven water weten te houden." In de beginjaren was dat niet zo moeilijk, het project was kleinschalig en alles gebeurde op vrijwilligersbasis, zodat de kosten laag bleven. Vervolgens kreeg TTT twee jaar lang middelen uit de Sportimpuls, waardoor ze fulltime aan de slag konden gaan. “Door hiernaast ook commerciële opdrachten te doen en andere fondsen aan te spreken hebben wij dit tot op heden vol kunnen houden. “Het is tof om te zien dat wij nu echt kunnen bewijzen dat onze aanpak werkt en daar zijn wij ook zeker trots op! Wij zijn ons er bewust van dat het uniek is wat we doen, en deze titel is een mooie beloning voor ons werk."

 Rolmodellen opleiden

Ze gaan zeker nog jaren door met hun aanpak. Naast basketbal wordt de jongeren ook muziek, huiswerkbegeleiding en nog veel meer aangeboden. Ook heeft Triple ThreaT een traject ontwikkeld om jongeren tot rolmodellen op te leiden. Deze jongeren kunnen hierdoor doorgroeien en na verloop van tijd verschillende taken van het bestuur overnemen of er bijvoorbeeld voor kiezen om een coachende rol in te nemen. Okrah: “Ik ben nu 29 en dat is eigenlijk al vrij oud,  het is dan ook erg belangrijk dat de jongere generatie het stokje overneemt. Via Triple ThreaT hebben wij een heel netwerk om ons heen opgebouwd om jongeren te helpen, de jongeren in Schalkwijk krijgen met TTT betere kansen om iets van hun leven te maken.”

Achtergrond verkiezing Club van het Jaar

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Verenigingen zijn heel bijzonder en dat mag gezien worden!
De Rabobank, NOC*NSF, het LKCA en Kunstbende geloven allen in de kracht en het belang van sport- en cultuurverenigingen. Zij werken samen om de maatschappelijke betrokkenheid van verenigingen te vergroten door verenigingen te stimuleren open te staan voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Samen willen ze verenigingen aan de hand van hun eigen ambities zelfredzamer, vitaler en gezonder maken. Want verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid en vitaliteit van mensen. De Verkiezing Club  van het Jaar borduurt hierop voort: de kracht van de verenigingen wordt voor iedereen zichtbaar gemaakt.

Verenigingsondersteuning door Rabobank 

Daarnaast helpen de genoemde partijen verenigingen door middel van verenigingsondersteuning. Met dit project krijgt een vereniging twee jaar lang intensieve begeleiding op maat van professionals die alle expertise in huis hebben om, samen met de vereniging, die ambities ook écht te verzilveren. Begeleiding kan op het gebied van Bestuur, Financiën, Gezondheid, Duurzaamheid, Maatschappelijke betrokkenheid of Respect. Kijk voor meer informatie op sport.nl/rabobank.